AR-GE VE İNOVASYON

Ar-Ge faaliyetlerimizde ülkemizin kalkınma önceliklerine odaklanıyoruz
Katma değerli ürün ve hizmetler geliştirmek günümüz dünyasında sanayinin olmazsa olmaz koşulu... Bu doğrultuda üniversite ve sanayi iş birliğini güçlü bir kültüre dönüştürerek know-how desteklerimizle ilham verici araştırmalara, inovasyon ve ticarileştirme faaliyetlerine öncülük ediyoruz. Bu yönümüzle yerli ve milli kalkınmada önemli bir role sahip olacak markalarımızın doğmasına, büyümesine ve küresel rekabete açılmasına öncülük ediyoruz. Bir üniversite olmanın yanı sıra, ekonominin itici güçlerinden biri olarak ülkemize ve sana yeni bir gelecek hazırlıyoruz.
Geleceğin teknolojilerine odaklanan Ar-Ge çalışmaları

YTÜ, savunma teknolojileri, biyoteknoloji, temiz enerji ve dijital teknolojiler konusunda Ar-Ge faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor

Bir Ar-Ge üniversitesi olarak YTÜ

YTÜ, son 12 yıldır stratejik planlarında Ar-Ge çalışmalarını ön plana çıkarıyor, yapılan yayın, proje ve girişimcilik çalışmaları ile bir Ar-Ge üniversitesi performansı gösteriyor. Bu anlayış ile ulusal ve uluslararası ölçekte birçok başarılı projeye imza atan YTÜ, aslında geleceğin teknolojisini yakalamanın doğru ve kaliteli Ar-Ge merkezleri ve çalışmalarıyla gerçekleşeceğinin bilincinde…

YTÜ, bir Ar-Ge üniversitesi olmanın verdiği sorumlulukla birbirinden önemli işlere imza atan Ar-Ge laboratuvarlarına sahip. Bu kapsamda 2019 yılında Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ile savunma sanayine hizmet vermesi planlanan “Hidrodinamik Araştırma Merkezi” ve laboratuvarı kurulum projesi de tamamlanmak üzere.

YTÜ, savunma teknolojileri, biyoteknoloji, temiz enerji ve dijital teknolojiler konusunda Ar-Ge çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Günümüzde çok önemli olan, davranışların interneti, hiper otomasyon, dijital ikiz, sıfır güven, Endüstri 4.0, kuantum bilişim, medikal nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, blokzincir, yapay zekâ, veri analitiği, nanoteknoloji, biyoteknoloji konularında da çağı yakalamakla kalmıyor küresel çapta bu konudaki gelişmelere katkı sağlıyor.

YTÜ’nün 2020 yılında Ar-Ge alanında gerçekleştirdiği faaliyetler

  • Standford Üniversitesi akademisyenlerinin Plos Biology dergisinde yayınlanan makalelerine göre 14 YTÜ akademisyeni dünyada ilk %2’lik dilime girdi.
  • Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Erhan AKDOĞAN ve ekibi “Motorlu uzatılabilir otonom tümör protezi” geliştirdi. Tüm Ar-Ge çalışmaları Yıldız Teknik Üniversitesi’nde geliştirilen ve ihracat potansiyeline sahip tam otonom bu protezin ticarileştirilmesi için görüşmelere başlandı.
  • 13 yurt içi, 1 yurt dışı patent tescillendi.
  • 1 patent devri gerçekleşti.
  • STAR BiGG kapsamında 51 proje desteklenmeye hak kazandı.
  • Yıldız Teknik Üniversitesi, 2020 yılı TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde 6., devlet üniversiteleri arasında 4. oldu.
  • 13 proje destek aldı aldı. (5 proje TÜBİTAK 1001 projesi, 3 proje AB projesi, 1 proje TÜBİTAK ikili iş birliği projesi, 1 proje Kutup 1001 projesi, 1 proje KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek projesi, 1 proje Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı projesi, 1 proje Tarım ve Orman Bakanlığı projesi olarak desteklenmeye uygun bulundu.)
  • Ulusal Hareketlilik Stratejisi kapsamında kurulan Hareketlilik Sistemleri Araştırma Merkezi Mobility Lab çalışmalarına başladı.
  • Bosch Türkiye ortaklığıyla gerçekleşen ‘Bosch Elektrikli Mobilite Eğitim Programı’ başladı.
  • Çeşitli çevrimiçi konferanslar ve kongreler düzenlendi.
  • YTÜ IU Greenmetric 2020 verilerine göre “En Sürdürülebilir Üniversiteler” listesinde dünyada 244’üncülüğe yükseldi.
  • YTÜ öğretim elemanları ile Savunma Teknolojileri, Dijital Teknolojiler ve Biyoteknoloji tematik alanları ile ilgili kümelenme çalışmaları gerçekleştirildi.
  • Teknofest 2020’de 35 takım finale kaldı, bu takımlardan 10’u ise derece aldı.
  • 1 TÜBA TESİP ve 3 TÜBA GEBİP olmak üzere 4 akademisyen TÜBA ödülüne layık görüldü.
  • YTÜ “Sıfır Atık Belgesi” alan ilk devlet üniversitesi oldu.

Savunma Teknolojileri

Savunma sanayine hizmet eden yüksek teknoloji ile donatılmış laboratuvarlar

Tüm Ar-Ge çalışmalarımıza Labsis’ten ulaşılabilir

Köklü geçmişi ve güçlü altyapısı ile Yıldız Teknik Üniversitesi bir Ar-Ge üniversitesi. Bu anlamda güçlü bir laboratuvar ağına sahip olan YTÜ’de malzemeden biyoteknolojiye, enerjiden yapay zekâya ve ulaşıma kadar pek çok konunun çalışıldığı araştırmalar yürütülüyor ve bunlara https://labsis.yildiz.edu.tr/ adresinden açık bir şekilde ulaşılabiliyor.

Merkez Laboratuvarı

YTÜ Merkez Laboratuvarı, bilimsel bilgi üretmek ve teknolojiye dönüşüm olanakları geliştirmek için çalışıyor. Yurt dışındaki üniversitelerle iş birliği yapıyor ve araştırma kurumları ile Ar-Ge konularında ortaklıklar oluşturarak Avrupa Birliği, TÜBİTAK, TÜBA, DPT ve Yıldız Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri desteği ile yürütülen proje çalışmalarını Merkez Laboratuvar bünyesinde toplayacak bir çalışma ortamı hazırlıyor. Ayrıca, YTÜ’nün proje yürütme potansiyelini artırarak, patent, lisans anlaşmaları, teknoloji transferi gibi konularda ayrı bir bilgilendirme ve destek birimi oluşturuyor.

Türkiye’de tek: Hidrodinamik Araştırma Merkezi ve Laboratuvarı

Bu kapsamda, 2019 yılında Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ile YTÜ bünyesinde başlanan ve savunma sanayine hizmet vermesi planlanan “Hidrodinamik Araştırma Merkezi” ve laboratuvarı kurulum projesi de tamamlanmak üzere. Hâlihazırda kullanılan Hidrodinamik Laboratuvarı 5 bin metrekare kapalı alana kurulmuş 37mx30.6m boyutlarındaki modelleme ve deney havuzu ilgili yatırım kapsamında modernize ediliyor. Bir kenarı boyunca snake tipi düzensiz dalga üreteçleri yerleştirilerek ticari ve askeri amaçlı gemiler, kıyı ve deniz yapıları, açık deniz platformları, denizaltı boru ve enerji hatlarının tasarımı ile manevra ve hidrodinamik testleri yapılması hedefleniyor. Özellikle savunma sanayinin talep ettiği platformların gemi, denizaltı, açık deniz yapılarının tasarım ve üretim aşamasında gerekli olan test ve deneylerin yapılması, Türkiye’nin bilgi birikiminin ve sırlarının korunması anlamına da geliyor. Yaklaşık 30 milyon TL’yi bulan bu yatırım ve laboratuvar, kurulması planlanan enstitünün eğitim-öğretimi ile Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılacak.

Aviyonik Mühendisliği Programı kısa sürede çok ilgi gördü

YTÜ, dış paydaşları ile birlikte kurgulanan programların oluşturulması ve yürütülmesinde oldukça başarılı… Bu amaçla 2018 yılında Türkiye’nin en önemli savunma sanayi firmalarından Türk Havacılık Uzay Sanayi (TUSAŞ) ile birlikte kurgulanan çok disiplinli “Aviyonik Mühendisliği” programı başlatıldı ve aradan geçen kısa süre içinde kayıtlı öğrenci sayısı 65’e ulaştı. Türk Havacılık Uzay Sanayi (TUSAŞ)’nin fikir, proje ve uzman öğretim elemanı desteği ile devam eden bu program başarılı bir şekilde sürdürülüyor.

YTÜ, Savunma Sanayi’ne daha çok katkıda bulunmak amacıyla iş birliklerine de imza atıyor. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın öncelik verdiği alanlardan biri olan Savunma Teknolojileri kümelenmesi için yetkinlik analizleri yapılan YTÜ’de, öğretim üyeleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının katıldığı çalıştaylar gerçekleştirildi.

Temiz Enerji

Sürdürülebilir gelecek için yenilenebilir temiz enerji

Temiz Enerji Teknolojileri

Son 12 yıldır stratejik planlarında Ar-Ge çalışmalarını ön plana çıkaran YTÜ, yapılan yayın, proje ve girişimcilik çalışmaları ile bir Ar-Ge üniversitesi performansı gösteriyor. Uygulama ve araştırma merkezleri, laboratuvar altyapıları, gelişmiş teknoparkı ve ulusal/uluslararası etkileşim ve iş birliği ile Temiz Enerji Teknolojileri alanında ön plana çıkıyor. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın öncelik verdiği alanlardan biri olan Temiz Enerji Teknolojileri kümelenmesi için yetkinlik analizleri yapıldı ve YTÜ öğretim üyeleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının katıldığı çalıştaylar gerçekleştirildi. YTÜ Senatosu’nda detaylı bir şekilde görüşülen bu konuda, enstitü kurulması kararı oy birliğiyle alındı. YTÜ’de “Temiz Enerji Teknolojileri Enstitüsü” kurulmasına dair birçok kurum ve kuruluştan da destek mektupları alındı.

Karbon ayak izi e-mobilite ile küçülüyor

Ayrıca Davutpaşa Kampüsü’nde bulunan elektrikli araç şarj istasyonu ile elektrikli araç kullanımı teşvik ediliyor. Üniversitenin yapmış̧ olduğu uygulamalar neticesinde kampüste sıfır emisyonlu araç kullanımı da yaygınlaşıyor. Üniversiteye ait teknik ekiplerce kullanılan birçok elektrikli araç bulunuyor ve birçok noktada kolaylıkla ulaşılabilen elektrikli scooter’lar ve bisikletler herkesin kullanımına açık.

Davutpaşa Kampüsü’nün Greenmetric’i

Üniversitelerin sürdürülebilirlik performansının yıllık uluslararası sıralamasına Greenmetric deniyor. Bu sistemde her üniversiteye, ekolojik ayak izini azaltma çabalarını, sürdürülebilirlik eğitimi ve araştırmalarını yansıtan bir puan veriliyor. YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nün yıllara göre azalma eğilimi gösteren Greenmetric tablosu ise şöyle;

Greenmetric – Yıllar İçindeki Değişim

  2018 2019 2020
Karbon Ayak İzi (ton C) 13.029 11.595 10.121
Elektrik Tüketimi (kWh) 13.799.360 11.939.417 11.735.683
Öğrenci Sayısı 35.429 37.592 34.854
Personel Sayısı 1.672 2.382 2.571

Karbon Ayak İzi: Greenmetric standartları kapsamında, kampüsteki elektrik tüketimi ile otomobil, motosiklet ve otobüs kullanımı baz alınarak yıllık bazda oluşan karbon emisyonu değeri

Elektrik Tüketimi: Bir yıl boyunca kampüste tüketilen toplam elektrik miktarı

Öğrenci Sayısı: Örgün ve uzaktan eğitim gören öğrenci sayısı

Personel Sayısı: Akademik ve idari personel sayısı

Biyoteknoloji

Biyoteknoloji alanında dünya çapında rekabet

Biyoteknoloji alanında çıktı üreten 10 üniversiteden biri

YTÜ, son 10 yıldır, biyoteknoloji alanında küresel bilimsel çıktı üretimi sıralamasında, Türkiye’de dokuzuncu üniversite olarak bu alandaki yetkinliğini kayıtlara geçirdi. Biyoteknoloji alanında dünya çapında rekabet etmeyi hedefleyen YTÜ’de tıbbi atıkların bir kısmı tıbbi hizmetlerde, biyomühendislik ve biyomedikal mühendisliği gibi bazı bölüm laboratuvarlarında üretiliyor. Bu atıklar sonrasında özel kaplarda ve özel torbalarda toplanıyor ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren yetkili bir şirket (ISTAC A.Ş.) tarafından alınıyor.

Akademisyenlerden değerli ve önemli projeler

YTÜ akademisyenlerinin bugüne kadar birden çok araştırma ve çalışması bulunuyor. Bunlar arasında Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Dr. Tuğba Özer ve ekibinin hayata geçirdiği, TÜBİTAK Tayland Ulusal Bilim ve Teknoloji Kalkınma Ajansı ile İkili İş birliği Programı kapsamında desteklenen ‘A Disposable Paper-based Nano-biosensor for Multiplexed Virus Detection’ başlıklı proje, Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yasemin Budama Kılınç ve ekibinin hayata geçirdiği, TÜBİTAK TEYDEB kapsamında desteklenen ‘Bor Bileşiği İçeren Kontrollü Salım Sistemine Dayalı Yeni Nesil Gübre Geliştirmesi’ başlıklı proje, Kimya Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Bülent Üstündağ ve ekibinin çalışmalarını yürüttüğü, ERASMUS+ KA226 programına sunulan Creating a Virtual Laboratory for Online Teaching başlıklı proje ön plana çıkıyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi laboratuvarları gece-gündüz çalışıyor

Bu projelerin yanı sıra, Polimer Fiziği Araştırma Laboratuvarı’nda, Dr. Öğr. Üyesi Macide Cantürk Rodop, sentetik ve biyopolimerlerin dinamik, mekanik ve elektrik özelliklerinin; dış faktörlerin etkisi altında yıpranma mekanizmalarını incelerken, Prof. Dr. Serap Güneş koordinatörlüğünde, Organik Elektronik Laboratuvarı’nda, güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etmek üzere organik ve anorganik malzemeler kullanılarak organik, hibrit ve perovskit güneş pilleri üretiliyor. YTÜ laboratuvarlarında ayrıca, Doç. Dr. Cem Bülent Üstündağ yürütücülüğündeki Araştırma Grubu, hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek doku iskelesi üretebilmek amacıyla fonksiyonel nano yapılı biyomalzemeler geliştiriyor. Prof. Dr. Sevil Yücel ve ekibi ise Biyokompozit ve Lipid Laboratuvarı’nda kemik kırıklarının tedavisinde kullanılan CE sertifikasına sahip tamamen yerli sentetik greftler üretiyor. Biyopolimerler ve Aşı Laboratuvarı’nda; Serap Derman liderliğinde COVID-19 aşı projesi, Murat Özmen liderliğinde biyomalzemeler, antibakteriyel polimerler, Murat Topuzoğulları liderliğinde ilaç/gen/antijen taşıyıcı polimer sentezi çalışmaları yürütülüyor. Ayrıca, Prof. Dr. Didem Özçimen liderliğinde Algal, Biyoteknoloji Laboratuvarı’nda, sağlık, enerji ve biyomalzeme alanında başarılı çalışmalar yürütülmeye devam ediyor.

Dijital Teknolojiler

Dijital inovasyonla öğrenime katkı

Geleceğin harekât ortamına hazırlık yapılıyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda, yapay zekâ ve robotik alanında faaliyet gösteren YTÜ, kurum ve kuruluşların katılımıyla kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Bu alanda yetkinliği bulunan firmaların oluşturduğu konsorsiyumla ocak ayında “Robotim – İş Birlikçi Robotlar (insansız hava ve kara araçları) ile Otonom Keşif, Güdüm ve Seyrüsefer Ar-Ge Projesi” sözleşmesi imzalandı. Robotim Projesi’nde, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden YTÜ öğretim üyeleri Doç. Dr. Sırma Yavuz ve Dr. Erkan Uslu ortaklığında kurulmuş olan YTÜ Yıldız Teknopark firması Polonom Teknoloji ana yüklenici olarak yer alırken, Yıldız Teknik Üniversitesi de Doç. Dr. M. Fatih Amasyalı ve Öğr. Gör. Furkan Çakmak’tan oluşturulan ekip alt yüklenici olarak bulunuyor. Projede SelviTech iş ortağı olarak, TÜBİTAK BİLGEM, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi de alt yüklenici olarak yer alıyor. Proje kapsamında, insansız sistemlere yeni teknolojiler eklenerek geleceğin harekât ortamına hazırlık yapılacak.

Amaç tam otonom olarak görev yapacak sistemi inşa etmek

Robotim Projesi’yle, yapay zekâ destekli İHA ve İKA’ların sürü halinde, GPS olmayan ortamda ve tam otonom olarak görev icra edeceği bir sistem oluşturulacak. Kara ve hava araçlarının kendilerine has operasyonel avantajları en verimli şekilde kullanılacak, keşif ve gözetleme görevleri için sürü içerisinde iş paylaşımı, farklı sensör verilerinin birleştirilmesi, ortak taktik ve davranış algoritmaları geliştirilecek. Projeyle, dağıtık yapay zekâ destekli sürü algoritmalarının geliştirilmesi, yapay zekâ destekli nesne ve dost-düşman unsur tespiti, sürü haberleşmesi altyapısı hazırlanması gibi sürü yeteneklerinin kazanılması hedefleniyor.

YTÜ Dijital Teknolojiler’den her güne yeni bir proje

Dijital teknolojiler alanında YTÜ ve Teknopark bünyesinde yürütülen projeler ve hayata geçirilen şirketlerden bazıları ise şöyle;

YTÜ Yıldız Teknopark’ın ilk şirketlerinden biri olan Compugroup, dünya genelinde 8 bin çalışanıyla sağlık bilişiminde ilk 10 yazılım şirketinden biri. Şirket, özel sağlık sigortalarının akıllı yazılımlarının %80’ini üretiyor.

YTÜ Yıldız Teknopark şirketlerinden Etiya, kendi geliştirdiği ödüllü ürün portföyü ile müşteri deneyimini esas alan yapay zekâ destekli dijital dönüşüm uygulamaları sunan bir yazılım şirketi.

Prof. Dr. Songül Varlı ve ekibi Bilgisayarla Görme Laboratuvarı’nda tıbbi görüntüleme; Prof. Dr. Banu Diri ve ekibi, Doğal Dil İşleme Laboratuvarı’nda yapay öğrenme üzerine çalışmalar yürütüyor.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Doç. Dr. Sırma Yavuz ve Dr. Erkan Uslu liderliğinde, Gömülü Sistemler ve Robotik Laboratuvarı’nda otonom robotlar ve sürü simülasyonu projelerini yürütüyor.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Gökhan Yavuz, Doç. Dr. Elif Karslıgil ve ekibi, Akıllı Sistemler Laboratuvarı’nda; derin öğrenme, makine öğrenmesi ve büyük veri alanlarında araştırmalarını sürdürüyor.