GİRİŞİMCİLİK

Fikirlerin inovasyona dönüştüğü yer
Türkiye’nin Ar-Ge faaliyetlerine katkı sunan 21. yüzyılın girişimci üniversite modellerinin en iyi örnekleri arasındayız. Bu yapımızla artık çok sık duyduğun inovasyon kavramının içini dolduruyoruz. Hayata geçirdiğimiz Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ı, “bu topraklarda yeşeren iyi iş fikirlerini dünya sahnesine çıkaran bir sıçrama tahtası” olarak konumlandırıyoruz. Oyun, finansal teknolojiler, ödeme sistemleri, sağlık ve biyoteknoloji gibi alanlarda ön plana çıkan büyük ölçekli Türk start-up’ların dünya çapındaki başarıları ülkemize ve bize gurur veriyor. Seni de gurur kaynaklarımızdan biri olman için YTÜ’ye davet ediyoruz.
Ar-Ge çalışmalarına katılmaya var mısın?

3.169

YTÜ Yıldız Teknopark’ta tamamlanan proje sayısı

445

YTÜ Yıldız Teknopark’taki Ar-Ge firması sayısı

157,2

milyon ABD doları

Kuluçka firmalarının 2020 yılında aldığı yatırım

12

Bina

148

bin m2

Kapalı alan

160

Kuluçkada girişim

7.600+

Ar-Ge personeli

17 yıldır ulusal Ar-Ge ve yenilik altyapısı YTÜ Yıldız Teknopark ile güçleniyor

Tam 17 yıl önce kuruldu YTÜ Yıldız Teknopark... O günden bugüne aynı heyecanla, her yıl ekibe katılan yeni öğrencileriyle Türkiye’nin ulusal Ar-Ge ve yenilik altyapısını güçlendirmeye devam ediyor. Türkiye topraklarında yeşeren parlak iş fikirlerini küresel rekabete yükselten bir sıçrama tahtası olmak için yola çıkan YTÜ Yıldız Teknopark, Türkiye’nin 2023 hedeflerini desteklemek üzere çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. YTÜ Yıldız Teknopark’ın temel amacı, ülkenin büyüyen ve gelişen ekonomisini Ar-Ge, teknoloji ve yenilik eksenli bir kalkınma kültürü ve perspektifi ile desteklemek…

Bu kapsamda YTÜ Yıldız Teknopark’ın misyonunu destekleyen üç ana unsur ortaya çıkıyor:

  1. Katma değeri yüksek, yenilikçi, ileri teknoloji ürün ve hizmetleri üretme potansiyeli olan girişimcilere Ar-Ge, yazılım ve tasarım çalışmalarını yürütebilecekleri ortam, destek ve imkânı sağlamak,
  2. Mevcut küçük girişimleri ulusal ve uluslararası pazarlarda başarılı olabilmeleri için devlet, üniversite, yatırımcılar ve büyük işletmeler ile bir araya getirmek ve iş birliği ortamı sunmak,
  3. Üniversitelerdeki bilimsel bilgi birikiminin ve araştırma sonuçlarının inovatif girişimlere transferini teşvik ederek yeni ticari değerler üretilmesini sağlamak.

YTÜ Yıldız Teknopark, reel ekonomiyi Ar-Ge, teknoloji ve yenilik eksenli bir kalkınma perspektifi ile destekliyor

YTÜ Yıldız Teknopark ile geleceğin teknolojisi YTÜ’de

Apple, günümüz teknolojisini ve buna bağlı olarak da hayatımızı tamamen değiştirdi. Apple ürünlerinin temeli ise 1976 yılında Kaliforniya’da küçük bir garajda atıldı. Ama artık böyle büyük icatları geliştirmek için küçük bir garaja sıkışmaya hiç gerek yok çünkü YTÜ Yıldız Teknopark var. YTÜ Yıldız Teknopark şirketleri 148 bin metrekarelik Ar-Ge ofis alanında dünyaya yayılacak fikirler üretiyor ve Türkiye’nin Ar-Ge faaliyetlerine katkıda bulunuyor.

Türkiye’nin en iyi teknoparkı

Mühendislik alanlarında Türkiye’nin en iyi ilk üç üniversitesinden biri olan YTÜ, Ar-Ge faaliyetlerine katkıda bulunan 21. yüzyıl girişimci üniversite modeli doğrultusunda, teknolojik gelişim alanlarında harekete geçerek 2003 yılında YTÜ Yıldız Teknopark’ı kurdu. YTÜ Yıldız Teknopark, elektronik, finans, malzeme, medya ve telekomünikasyon, sağlık, savunma sanayi, ulaştırma ve lojistik, üretim, yazılım teknolojileri ile kimya, gıda sanayileri gibi geniş bir yelpazede çok sayıda sektörden Ar-Ge firmasına ev sahipliği yapıyor.

445 Ar-Ge ve 160 kuluçka şirketi

2014 yılı sonunda faaliyete geçen İkitelli Yerleşkesi ile birlikte 12 modern binada toplamda 148 bin metrekare alanda hizmet veren, araştırma alanında önemli adımlar atan Türkiye’nin en büyük teknoparkı YTÜ Yıldız Teknopark; yazılım, bilişim, iletişim teknolojileri, telekomünikasyon, elektronik, ilaç, makine ve teçhizat imalatı, kimya, havacılık, enerji, savunma sanayi, inşaat, gıda gibi birçok sektörde çalışan 445 Ar-Ge ve 160 kuluçka firması, 7.600’den fazla kalifiye Ar-Ge ve yazılım personelini ağırlıyor.

YTÜ Yıldız Teknopark Türkiye’nin 2023 hedefleri için çalışıyor

Türkiye’nin 2023 hedeflerini desteklemek üzere ulusal Ar-Ge ve yenilik altyapısını güçlendirmek amacıyla kurulmuş olan YTÜ Yıldız Teknopark, katma değeri yüksek, yenilikçi, ileri teknoloji ürün ve hizmetleri üretme potansiyeli olan girişimcilere birçok hizmeti bir arada veriyor. Teknopark, Ar-Ge, yazılım ve tasarım çalışmalarını yürütebilecekleri ortam, destek ve imkânı sağlamak, mevcut küçük girişimleri ulusal ve uluslararası pazarlarda başarılı olabilmeleri için devlet, üniversite, yatırımcılar ve büyük işletmeler ile bir araya getirmek ve iş birliği ortamı sunmak, üniversitelerdeki bilimsel bilgi birikiminin ve araştırma sonuçlarının inovatif girişimlere transferini teşvik ederek yeni ticari değerler üretilmesini sağlamak için çalışıyor.

Doğru inovasyon ile gelecek bir adım daha yakın

Yeni dünya düzeninde, çağın gerekleri ile paralel gelişen ve ilerleyen inovasyon ve girişimciliğin önemi artık aşikâr… Eğitim kurumlarından şirketlere kadar her alanda inovasyona önem veriyor olmak, kurumları ve en önemlisi kurumların bünyesinde okuyanları ya da çalışanları hep ileri taşıyor. YTÜ de fakültelerinde bulunan her bölümünde inovatif yaklaşımlara yer vermenin yanı sıra her öğrencinin girişimcilik konusunda farklı uygulamalara, organizasyonlara katılımlarını sağlayarak geleceklerini şekillendiriyor.

YTÜ’nün bünyesinde bulunan, her yeni gün yeni projeler üretmeye devam eden Girişimcilik merkezlerinden bazıları ise şöyle;

Yıldız Kuluçka

YTÜ Yıldız Teknopark’ta bulunan Yıldız Kuluçka, Türkiye’nin yetenekli girişimcilerini kuluçka aşamasında keşfetmek ve desteklemek için çalışıyor. Girişimcilerin büyük ölçekte başarılı şirketler oluşturmalarına yardımcı olan Yıldız Kuluçka merkezinde yürütülen hızlandırıcılara katılan girişimciler, farklı sektörler dikeyinde özel olarak tasarlanmış eğitimler, açık ve kapalı ofis imkânları, birebir akademik ve teknik mentorlük oturumları, ileri Ar-Ge fonlarına ve diğer finansman kaynaklarına erişim danışmanlığı, potansiyel müşteri ve yatırımcı görüşmeleri ile firmaların ilk ürünlerini üretebilmeleri adına ücretsiz olarak sunulan prototip imalatı, deneyler için laboratuvar kullanımı, mentorlük gibi birçok imkânlarından yararlanıyor.

Yıldız Kuluçka, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin en çok yatırım alan kuluçka merkezi olma hedefiyle girişimciler için yapılan yatırımcı buluşmalarına ağırlık verecek, bunun yanı sıra başta oyun, fintek ve sigorta teknolojileri gibi girişimciler için tematik alanlara özel sürdürülebilir olmalarını destekleyici hızlandırıcıları da faaliyete almayı hedefliyor.

İnovasyon ve Prototip Atölyesi

Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan prototip atölyelerinin ana amacı akademisyen ve öğrenci projelerinin, YTÜ Yıldız Teknopark çatısı altında Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi destek ve olanaklarını da kullanarak sektör ihtiyaçlarına çözüm sunacak prototip üretmeleri konusunda desteklemek ve proje sahiplerine verilecek ilk üretim desteği ile Türkiye’de farklı bir girişimcilik ekosisteminin oluşmasına katkı sağlamak. Prototip Atölyelerinde akademisyen ve öğrencilere sunulan imkânlardan biri de İnovasyon ve Prototip Atölyesi Makine Parkı. Bu parkta ihtiyaca göre malzemeler temin edilebiliyor ve son teknoloji ürünü makineler kullanılarak üretim yapılabiliyor. Makineler arasında 3 boyutlu yazıcı, havya makinesi, profesyonel 3 boyutlu yazıcı, satıh taşlama, CNC router, NC dalma tezgâhı, CNC freze, CNC torna, torna freze, matkap, şerit testere, gaz altı kaynak makinesi, hidrolik pres, profil kesme ve kılavuz çekme makinesi, osiloskop bulunuyor.

Covid-19 önlemleri

Teknopark bünyesinde “Girişimcilik ve Kuluçka” faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen eğitimlerde, hackathon, fikir yarışmaları, sektör ve yatırımcı buluşmaları, hızlandırıcılar, kümelenme çalışmaları öne çıkan faaliyetler arasında yer aldı. Dönem içinde yapılan tüm faaliyetler çevrimiçi ortama aktarıldı, faaliyetlerin devamlılığı esas alınarak süreç ve hizmet inovasyonu sağlandı. YTÜ Yıldız Teknopark bünyesindeki girişimci firmalar pandemi ile değişen koşullara hızlıca adapte oldu ve iletişim faaliyetlerine kesintisiz olarak devam edildi. Covid salgınının hemen başında salgınla ilgili toplumu bilgilendirmek, bu alanda çalışma yapan firmaların kabiliyetlerini sergilemek ve YTÜ akademisyenlerinin bu alanda yapmış oldukları çalışmaların yer aldığı Covid-19 web sitesi tasarlandı ve yayına alındı.

(https://www.yildizteknopark.com.tr/kovid19/)

YTÜ Yıldız Teknopark kuluçka firmalarına 157,2 milyon ABD doları değerinde yatırım

2020 yılı faaliyet döneminde kuluçka firmalardan olan zeytin çekirdeğinden biyoplastik üreten Biolive 30 milyon ABD doları değerleme, giyilebilir teknoloji alanında faaliyet gösteren Thread in Motion 100 milyon TL değerleme, 4-13 yaş aralığındaki çocukların bilişsel gelişimlerini destekleyici oyun geliştiren akademik girişim olan MentalUp 15 milyon ABD doları değerleme, otomasyon sistemlerinin uzaktan kontrol ve yönetimi teknolojileri üzerine çalışan HUBBOX 6 milyon TL değerleme, satış otomasyonu uygulaması olan EKMOB 25 milyon TL, e-ticaret yazılım platformu Pixa Software 6,2 milyon TL ile yatırım aldı.

Teknoloji Transfer Ofisi

İnovasyonda çığır açan çalışmalar

Ülke ekonomisine katkı sağlayan bir arayüz

YTÜ, YTÜ Yıldız Teknopark bünyesinde bulunan Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), yaptığı iş birlikleri ve hayata geçirdiği projelerle inovasyonu bir adım öne taşıyor. Akademisyenlerle sanayici arasında karşılıklı güvene dayalı, sürdürülebilir iş birlikleri sağlamayı temel amaç olarak benimseyen TTO, Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki akademik bilginin, bilimin, know-how’ın sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılması, ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlaması açısından gerekli platformları oluşturmak konusunda bir arayüz görevi üstleniyor.

Yıldız TTO bünyesinde Kurumsal İletişim, Proje Destek, Üniversite-Sanayi İş Birliği, Patent ve Girişimcilik-Yıldız Kuluçka birimleri bulunuyor.

TTO aracılığıyla hayata geçirilen projeler

Bir arayüz görevi gören TTO, aynı zamandan farklı alanlardaki girişimcilere de start-up firmalarına da ev sahipliği yapıyor. TTO’nun yönetiminde hayata geçirilen ve destek alan bazı projeler şöyle; Bulut tabanlı ve modüler yapılı E-ticaret entegrasyon ve operasyon yönetim platformu ile sipariş süreçlerini kolaylıkla yönetebilme imkânı sunan Yıldız Kuluçka firması Pixa, TechOne’dan 6,2 milyon TL değerleme yatırım aldı. Pixa’nın yanı sıra Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ve YTÜ Yıldız Teknopark iş birliği ile geliştirilen ‘YTÜ-EN-TEZ’ projesi ile Türk sanayisinin teknoloji ve Ar-Ge kültürünün geliştirilmesi ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasının yanında, üniversite-endüstri iş birliği ile akademik bilginin ticarileştirilmesi ve endüstricinin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen projelerle daha fazla sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencisinin desteklenmesi hedefleniyor. Ayrıca, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Betatech Medikal iş birliği ve Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi’nin desteğiyle başvurulan “Yüksek Saflıkta Kemik Tamamlama Tozu (Kemik Grefti) ve Sistit Solüsyon” projesi “Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı” kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

İnovasyon ve Girişimcilik Alanında Yapılan Akademik Çalışmalar

Akıllı Kemik Tümör Protezi

Prof. Dr. Erhan AKDOĞAN

Felçli Hastalara Yemek Yedirme Robotu

Prof. Dr. Erhan AKDOĞAN

Serebral Palsi Hastaları için Ayak Bileği Rehabilitasyon Robotu

Prof. Dr. Erhan AKDOĞAN

Giyilebilir Üst Uzuv Robotu

Prof. Dr. Erhan AKDOĞAN

Uzaktan İzlemeli Akıllı Mühür

Prof. Dr. Şeref Naci ENGİN

EEG Sinyalli Uçuş Aracı

Prof. Dr. Vasfi Emre ÖMÜRLÜ

Otonom Robot

Doç. Dr. Sırma YAVUZ

Üst Uzuv Rehabilitasyon Robotu

Dr. Öğretim Mehmet Emin AKTAN

Ağır Metal Jel Absorbanı

Arş. Gör. Dilgeş BASKIN

Parkinson – İnsan Hastalığı Cihazı

Esra KAYA

Grafen-Epoksi Nanokompozit Malzeme Üretimi

Okan BAKBAK

Bakteriyel Selüloz Temelli Biyomalzeme Üretimi

Nevra Pelin CESUR

Girişimci akademisyen ve öğrencilerin çalışmaları patentleniyor

YTÜ, Ar-Ge çalışmalarında hem akademisyenlerin hem de öğrencilerin çalışmalarına teknik desteğin yanında yasal ve ticari alanlarda da en yüksek desteği vermeye devam ediyor. Üniversite, bu kapsamda buluşların patent haline gelip mümessil ve teknoloji firmalarına devri ile akademisyenlerin ve öğrencilerin bu fikrî varlıkları şirketleşme yoluyla ticari hayata kazandırılması için destek veriyor. Bunun bir göstergesi olarak bu yıl içinde medikal alanda kullanılan, yüksek saflıkta kemik tamamlama tozu (kemik grefti) ve sistit solüsyon ile ilgili buluşların patent devri yoluyla transfer edilmesi için Yıldız Teknik Üniversitesi ve Medical Cihazlar Sanayi Mümessillik arasında bir anlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile 1,4 milyon TL’ye devredilen patentlerden YTÜ’nün elde edeceği gelirin, ürün satışı ile birlikte 2 milyon TL olması bekleniyor. Firma ise patent devrine konu ürünlerin satışından 3 yılda 7 milyon TL net gelir elde etmeyi hedefliyor.

YTÜ akademisyenleri Teknopark’ta geliştiriyor, üretiyor

Teknopark, start-up’lara her türlü destek olmanın yanı sıra YTÜ akademisyenleri ve öğrencilerinin de projelerini geliştirmelerine ve sürekli üretmelerine olanak sağlıyor. YTÜ Yıldız Teknopark bünyesinde çalışmalarına devam eden akademisyenler ve öğrencilerin bazı çalışmaları şunlar;

  • Akademisyenler Reşit Doğan ve Emre Özgündüz tarafından üretilen, 102 ülkede 7 milyon kullanıcısı bulunan MentalUp 4-13 yaş çocuklar için bilişsel zekâyı destekleyici oyunlar geliştiriyor.
  • Nanoteknolojide Türkiye’de ilklerden, dünyada sayılı firmalardan olan Inovenso’nun tasarladığı elektrospinning makineleri 50’yi aşkın ülkenin saygın laboratuvarlarında kullanılıyor.
  • YTÜ Yıldız Teknopark bünyesinde yer alan yerli dijital teknoloji ve tasarım firmalarından MagiClick, İngiltere’de özellikle bankacılık ve finans sektöründe etkin olan dijital ajans Dock9’ı satın aldı.
  • Endüstriyel tasarım kuluçka şirketi Inarten, bağlantı elemanları üzerine Ar-Ge ve inovasyon uygulama hizmeti veriyor. Hedefleri uçak sanayi ve savunma sektöründe katma değeri yüksek üretimler gerçekleştirmek.
  • Dünya genelinde 8.000 çalışanıyla sağlık bilişiminde ilk 10 yazılım şirketinden biri olan Compugroup, YTÜ Yıldız Teknopark’ın ilk şirketlerinden. Şirket, özel sağlık sigortalarının akıllı yazılımlarının %80’ini üretiyor.
  • Deloitte tarafından 4 yıldır en hızlı büyüyen firmalar arasında gösterilen, banka ve havayollarının mobil uygulamalarını üreten Mobven, YTÜ Yıldız Teknopark’ın en başarılı start-up hikâyesine sahip olan bir şirket.

İş birlikleriyle girişimcilere uluslararası destek

YTÜ Yıldız Teknopark, gerek kendi bünyesinde bulunan Ar-Ge firmaları, gerekse de imkânlarından yararlanmak isteyen Teknopark dışı firmalarla ulusal ve uluslararası düzeyde önemli iş birlikleri yapıyor.

StarTURK Kuluçka Merkezi

StarTURK, YTÜ liderliğinde, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi konsorsiyumunda hazırlanan bir kuluçka merkezi projesi… Üniversitelerin güçlerini birleştirerek oluşturduğu konsorsiyum tarafından hazırlanan bu proje, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri, Türkiye’de gerçekleştirilen teknolojik ürünlerin uluslararası pazarlarda yer alması, ihracatın artırılması, yerli teknoloji, yoğun başlangıç işletmelerinin gelişmiş girişimcilik ekosistemleri içerisinde yer alması ve KOSGEB tarafından verilen desteklerden faydalanması için hayata geçirildi. ABD’de Silikon Vadisi’nde kurulmuş olan StarTURK Kuluçka Merkezi’ne KOSGEB, 5 yıl boyunca toplamda 3,85 milyon ABD doları destek verdi.

Alanında en güçlü konsorsiyum

Beş üniversitenin oluşturduğu konsorsiyum; 4 teknopark, 700 teknoloji şirketi, 3 bin akademisyen, 15 bin Ar-Ge personeli, 250 kuluçka firması, 100 bin öğrenci potansiyeliyle Türkiye’nin alanında en güçlü konsorsiyumu olma özelliğine sahip. Otonom robotlar, simülasyon, sistem entegrasyonu, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut bilişim, eklemeli üretim, artırılmış gerçeklik ve büyük veri alanlarında dünya pazarına teknoloji sunmak hedefindeki start-up’lar StarTURK Kuluçka Merkezi’nde yer alıyor.

Silikon Vadisi’nde üretilen yüksek teknoloji

Ortaklık protokolü ile yaklaşık %80’i bilişim sektöründe yer alan 700 firmanın ve Türkiye’nin en büyük kuluçka yapılarını bünyesinde barındıran konsorsiyum, Silikon Vadisi’nde yüksek teknoloji üretmek ve dünya pazarında yer almak için önemli bir yatırım yapıyor.

Libyalı start-up’lara destek ünitesi: Bina Incubator

Geçtiğimiz yıl YTÜ Yıldız Teknopark İkitelli Kampüsü’nde kapılarını açan uluslararası kuluçka merkezi Bina Incubator, Libyalı start-up’ların gelişimini desteklemek, onlara danışmanlık ve ağ desteği hizmetleri vermek için hayata geçirildi. Alanında uzman isimlerden girişimcilik eğitimi, koçluk ve teknik destek imkânı sağlayan Merkez, girişimcilerin iş fikirlerini ve projelerini başlatmalarına yardımcı oluyor. Bina, start-up’lara ve KOBİ’lere iş planlarını yapmaları, yatırımcılar ve finansman kurumlarla eşleştirme olanakları sağlıyor.

Güçlü bir iş birliği ile ortaya çıkan üretim

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), Libya Yeniden Geliştirme ve Kalkınma Programı (LPRD), İslam Kalkınma Bankası (IsDB) ve YTÜ Yıldız Teknopark ile ortaklaşa olarak kurulan Bina Incubator kapsamında yürütülen programda ulusal kurumların kapasite geliştirmelerini artırmaya yönelik bir dizi proje ve girişim bulunuyor.

YTÜ Yıldız Teknopark, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Silikon Vadisi’nde 2017’de kurulan Starcamp Uluslararası Kuluçka Merkezi ile girişimcilere uluslararası destek sağlıyor. Starcamp, YTÜ Teknopark liderliğinde Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi iş birliğiyle yürütülüyor.

Girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek projelere dönüştürebilmesi için Bireysel Genç Girişim (BiGG) adıyla anılan TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) 1512-Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerini destekliyor. BİGG Programı girişimciliğin özendirilmesini ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulmasını amaçlıyor. STAR BİGG ise YTÜ Yıldız Teknopark yürütücülüğünde, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi iş birliği ile 1512-Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında birinci aşama hizmetlerinin yürütüldüğü bir program… STAR BİGG, girişimcileri TÜBİTAK BİGG programının ikinci aşamasına hazırlıyor.